Akoestische panelen

Akoestiek is in vele ruimtes vaak een probleem; stenen muren zorgen ervoor dat geluiden terugkaatsen de ruimte in, waardoor het erg rumoerig klinkt. Een probleem dus, dat vaak wordt genegeerd omdat het verhelpen ervan een kostbare zaak is. Maar is het verbeteren van de akoestiek echt zo duur? Nee, dat is het helemaal niet!

Iedereen kent het wel; je zit in een restaurant te eten en je kunt precies horen wat de buren, of erger nog, de gasten van 4 tafels verder elkaar te vertellen hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het geluid van het bestek dat over de borden schraapt. De reden; de akoestiek is verre van optimaal. Omringd door harde, vaak stenen muren en een (te) laag plafond zit je in een ruimte waar ‘standing waves’, ‘reverbs’ en andere vreemde termen je om de oren vliegen… letterlijk.

Bezoek onze webshop  

Wat doe je aan een rumoerige ruimte? Hoe verbeter je de akoestiek?

Om de akoestische problemen op te lossen wordt gebruik gemaakt van akoestische panelen, ook wel een bass trap of baffle genoemd. Een akoestisch paneel bevat absorberende materialen die ervoor zorgen dat de geluiden worden opgeslokt. Hierdoor krijgen reflecties geen kans en zal het in de ruimte een stuk rustiger klinken. Akoestische panelen worden meestal aan muren en/of plafonds bevestigt.

Akoestische panelen

Hoe groot zijn akoestische panelen?

De afmeting van een akoestisch paneel varieert. In opnamestudio’s wordt vaak gebruikt gemaakt van meerdere kleine panelen die rondom de muzikanten of de audio-engineer hangen. Een afmeting van 100cm hoog en 60cm breed is gangbaar. Deze panelen zijn licht en gemakkelijk te verplaatsen. In een restaurant of bedrijfsruimte is het belangrijk dat ongeveer 25% van de harde, reflecterende muren wordt behandeld. Hierdoor zijn de panelen vaak wat groter. In de foto hierboven zijn panelen te zien die een afmeting hebben van 120 cm hoog en 300 cm breed. En zoals je ziet kan zo’n paneel meerdere eigenschappen hebben; in dit geval om de akoestiek te verbeteren EN om de ruimte aan te kleden. er is hier gekozen voor een fotoprint, gedrukt op een speciaal akoestisch doorlatend materiaal.

Hoe maken jullie akoestische panelen?

Wij maken gebruik van hout, ijzerwaren en speciaal steenwol voor akoestische doeleinden (geen bouwmarkt glas- of steenwol). Het paneel bestaat uit een houten frame met een katoenen bodem. Op de bovenkant van het houten frame plaatsen wij de platen van steenwol en daaroverheen wordt ter afwerking een mooie, brandvertragende stof of fotodoek gespannen.

Akoestische panelen

Zijn akoestische panelen niet ontzettend duur?

Nee, dat zijn ze niet! De kosten voor het maken van een akoestisch paneel vallen bij ons namelijk ontzettend mee. Er zijn diverse leveranciers die kant en klare panelen maken waarvan de kosten twee keer (!) zo hoog liggen, zo worden al gauw duizenden euro’s berekend. Hierbij worden ‘dure’ termen gebruikt voor de akoestische materialen die zij gebruiken terwijl de werking maar weinig verschilt met de producten die wij gebruiken. Omdat het maatwerk betreft is het lastig om een vast tarief te noemen, onze kosten worden vooral door het arbeidsloon bepaald. Voorbeeld: Voor het bouwen van een akoestisch paneel van 120cm bij 300cm is onze technicus 8 uur aan het werk.

Ben jij op zoek naar een oplossing voor akoestische problemen?

Kijk dan eens in onze webshop waar wij nu ook kant en klare akoestische fotopanelen aanbieden. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij maken met alle plezier een scherpe offerte. En ja, vraag ook offertes op bij andere leveranciers. Vergelijk offertes met elkaar. Je zult versteld staan!

Neem nu contact met ons op

 

Akoestische panelen